уторак, 22 октобра

52. FEST: „Nastavnik” – priča koja (ne) daje nadu

52. FEST: „Nastavnik” – priča koja (ne) daje nadu

Kao i svake godine na FEST-u se prikaže desetine odličnih filmova, ali i onih koji su “drugačiji” i neuobičajeni za prosečnog gledaoca u smislu područja sa kog dolaze, odnosno kulturoloških razlika. Zbog toga je čar ovog festivala ta što gledalac ima priliku da pogleda najbolja ostvarenja iz svetske kinematografije, a da nije holivudska. Kada to uradi, shvati koliko ima dobrih filmova van Holivuda i marketinga koji se meri milionima dolara.

Izabrao sam tri filma koji su ostavili nesvakidašnji utisak na mene (potpuno subjektivno), a sva tri imaju zajedničko to što su ih žene režirale.

Priča jednog nastavnika

“Palestinski učitelj se bori da pomiri svoju rizičnu posvećenost političkom otporu sa emocionalnom podrškom jednom od svojih učenika i šansom za novu romantičnu vezu sa volonterkom”, je kratak sinopsis filma “Nastavnik” rediteljke Fare Nabulsije.

Film koji nam pokazuje da se stanje i odnosi Palestina – Izrael nikada neće dovesti na nivo racionalnog i života u miru, jednostavno su autori filma poentirali zaključkom da sve se vrti u krug, i želja za osvetom je izgleda jača od želje za praštanjem.

Nastavnik/Foto: Youtube/Screenshot

Izvrsna glumačka ekipu čine Saleh Bakri, Imogen Poots, Muhammad Abed El Rahman, Stanley Townsend…

Ovo ostvarenje ostavlja jak emotivni, ali i gorak ukus u ustima… Svakako film vredan da se pogleda, i to dvaput.

Francuska vs Japan

Japan, danas. Sidonija Perseval, etablirana francuska književnica, oplakuje svog preminulog supruga. Pozvana je u Japan na ponovno objavljivanje njene prve knjige, a dočekuje je lokalni urednik koji je vodi u Kjoto, grad svetinja i hramova. Dok putuju kroz Japan u proleće, dok sve sveta, ona mu se polako otvara. Ali Sidoniju prati duh njenog muža: ona će konačno morati da napusti prošlost da bi ponovo dozvolila sebi da voli, navodi se na sajtu Fest-a u opisu kratke radnje filma.

Sidonija u Japanu/Foto: Youtube/Screenshot

Izabel Hupert ne može da razočara, film „Sidonija u Japanu“ prikazuje jasne razlike dve kulture evropske i japanske (azijske), vrlo je duhovit, sladak za gledanje, onako životni.

Režiju potpisuje Élise Girard, i u glavnim ulogama se pojavljuju i August Diehl, Tsuyoshi Ihara.

Horor na tajvansko-malezijski način

U opisu filma kaže se da “prva među prijateljima koja je ušla u pubertet, Zafan (12) otkriva zastrašujuću tajnu o svom telu. Prognama od svoje zajednice, Zafan uzvraća udarac. Da bi bila slobodna, ona mora da prigrli telo kojeg se plašila i da se pojavi kao ponosna, snažna žena”.

FEST/Promo

Žanr je horor, ali na tajvansko-malezisjki način, te je uglavnom blag ako ga na taj način odredimo žanrovski. Za gledaoca sa ovog podneblja može biti zanimljiv, u smislu običaja i tradicije ovog azijskog naroda. Istovremeno pokazuje kako se devojčice tretiraju u ovoj kulturi, i šta se od njih očekuje… Ipak, sloboda kao kategorija zauzima glavno mesto, i glavna junakinja čini sve kako bi se oslobdila svih predrasuda i stega jednog društva.

Amanda Nell Eu potpisala je režiju, uloge tumače Zafreen Zairizal, Deena Ezral, Piqa, Shaheisy Sam, Jun Lojong …

Naslovna fotografija: Nastavnik/Fotografija preuzeta sa sajta FEST-a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *